Home Dutch Superbikes 2010 ONK Rizla Racing Day: zaterdag 7 en zondag 8 augustus 2010 - Assen (NL)
PDF Afdrukken E-mailadres

ONK Rizla Racing Day: zaterdag 7 en zondag 8 augustus 2010 - Assen (NL)

Rizla Racing Day: altijd goed voor zo'n 50.000 toeschouwers, een mooi startveld en schitterend weer. 46 coureurs hadden zich aangemeld, waarvan er maar 44 mogen starten. Onder deze rijders bevonden zich 9 uit het IDM (Duits kampioenschap, na het British Superbike de zwaarste van Europa), waaronder Karl Muggeridge (ex-wereldkampioen) en Barry Veneman. Zij komen even trainen voor hun IDM race op Assen over 2 weken. Er zal dus kneiterhard gereden gaan worden. Van dat weer werd overigens voorspeld dat het niet best zou worden. Maar ach, Assen is altijd anders. Assen is namelijk Assen.

Zaterdag 7 augustus

De 1e kwalificatietraining werd gereden onder natte omstandigheden. Tegen het einde van de training begon de baan een klein droog spoor te krijgen. Zeer belangrijk dus om op dat spoor te blijven, anders volgt geheid een crash. Ik reed een nieuwe PR van 2.04.840 hetgeen voorlopig een 29e plek betekende. Mijn oude PR stond al vanaf 2006, maar die had ik wel op een drijfnatte baan gereden, maar toch... Zonder de IDM inbreng zou het overigens de 20e plaats betekenen.

De 2e kwalificatietraining vindt anderhalf uur later plaats op een droge baan. Het lijkt de KNMV Cup wel, zo kort op elkaar. Het gaat niet helemaal naar wens, want ik kom nog maar net onder de 1:48. Ik mis nogal wat grip aan de achterkant, waardoor ik bij het uitkomen van de bochten niet snel genoeg op het gas kan. Dat kost dus tijd. Iedere keer kom ik met een glijdende achterband de Haarbocht, Strubben en Duikersloot uit. Uiteindelijk sta ik met een matige 1:47.986 op de 34e startplek. Aangezien de mannen waar ik meestal mee in de slag lig, direct om me heen staan, maakt het eigenlijk niet zoveel meer uit. Morgen komt het gewoon aan op een bliksemstart en dan...

Zondag 8 augustus

De hele nacht regent het en in de loop van de ochtend klaart het op. We zien de zon zelfs. Gelukkig, ondanks dat er een hoop regen is voorspeld, wordt het toch een droge race. De hele ochtend ben ik een beetje een trut, want ik kom maar niet in mijn ritme. Het feit dat er geen warming-up is, maakt dat ik niet echt wakker word. En met een race in de ochtend (11:20 uur) betekent dat niet veel goeds. En ja hoor, tegen de tijd dat ik mutsend het Parc Ferme in kom sjokken, staat de hele meute al lang en breed op de grid. Ik moet zelfs nog opschieten om mijn helm en handschoenen aan te doen, want ik heb nog maar 1 minuut. Wat een geklooi! Voor straf word ik ook nog tot de laatste startpositie verordonneerd. Weg alle inspanningen van zaterdag!

Net voor de "safety car" kom ik de baan op en stel me uiteindelijk op plek 45 op. Ik heb zo'n zin om alles dat voor me staat op te vrrrrreten... De rode vlag verdwijnt, het rode licht verschijnt! En gaaaaaaaaan! Als een raket vlieg ik van mijn plek, zigzag me een weg naar de Haarbocht en haal over de curb stones Hans van Beek (37) in en duik buitenom de Haarbocht in, waardoor ik sneller naar de binnenkant van Madijk kan. Hierdoor pak ik weer iemand en voor Ossebroeken duik ik onderdoor bij Yme-Jan Hofstee (64). Ik zit nu achter Dave Hendriksen (48), Frank Bakker (51) en niet ver daarvoor Ferry van Rijn (79). Zo, met deze start zit ik meteen weer op de positie die ik met mijn trainingstijd had verdiend. We draaien de Veenslang op en voor Ruskenhoek word ik eruit geremd door Yme-Jan! Wat? Ik zet de motor meteen aan de binnenkant en passeer Yme-Jan direct weer bij Stekkenwal. Na 2 ronden haal ik Dave ook in bij Stekkenwal en ik zit achter Frank Bakker. Een klein foutje haalt me even uit mijn ritme en ik verlies meteen het contact met Frank. Een paar ronden later komt Dave me bij het aanremmen van Ruskenhoek hard aan de binnenkant voorbij. Dat gaat hij nooit halen! Net op het moment dat ik verwacht dat hij het beruchte "fietspaadje" neemt, stuurt hij toch met te hoge snelheid in en gaat over het voorwiel onderuit. Even later komt Alex Ott (99) me voorbij, maar ik kan niet bij hem aanhaken. De wiskundige formule van "geboortedatum tot de macht 3 weken trainingsloos vakantie vieren" eist direct haar tol. Na 10 ronden is de fut eruit. Ik moet nog 4 ronden en zie tot mijn opluchting op mijn pitboard dat mijn voorsprong op Yme-Jan groeit.

De laatste ronde gaat in en ik zie inmiddels +4 op mijn pitboard staan: 4 sec. voorsprong op Yme-Jan. Op safe de ronde uitrijden en finishen. Nog een paar bochten, maar ik voel iets achter me. Ik ga Ramshoek in en meen toch echt een motor achter me te horen. Voor het aanremmen van de GT Bocht blijf ik helemaal rechts om een uitremactie te bemoeilijken, maar ga blijkbaar toch iets te vroeg weer terug naar links, want er schiet een motor door het ontstane gaatje. Het is racemaatje Rene Schokker (47)!!!!! Als ik toch geweten had dat DIE achter me zat!!! Ik probeer hem nog buitenom in de GT Bocht terug te pakken, maar Rene gooit het gaatje dicht en ik klap bijna achterop. En zo kom ik 0,08 sec. later dan de volledig uit zijn plaat knallende Rene over de streep.

De top 6 (allemaal 9 IDM coureurs, waaronder winnaar Veneman) laat zich door de technische controle diskwalificeren om geen spelbreker te zijn voor het kampioenschap. Zo hebben ze in feite buiten mededinging meegedaan. Dat resulteert in een voor mij toch zeer respectabele 22e plaats, zeker gezien mijn 45e startpositie. Wat de teleurstelling van het laatste bocht drama (de 3e al dit seizoen!) weer helemaal goedmaakt is de blijdschap van Rene, die altijd zoveel sneller (4 a 5 sec.) is geweest dan ik. En helemaal zijn rooie kop, want hij is heel diep gegaan om me in te halen. Ik zie het als een groot compliment, want nog niet zolang geleden zou hij teleurgesteld zijn met een finish als deze. Gelukkig krijg ik nog een revanche tijdens de laatste race van het jaar: de Race of the Champions. Wat zou het een mooi scenario zijn: Rene in een rechtstreeks duel kloppen en meteen de helm in de wilgen hangen!


Zo voelde ik me dus voor de start!