Home Dutch Superbikes 2010 ONK Paasraces: vrijdag 2 t/m maandag 5 april 2010 - Assen (NL)
PDF Afdrukken E-mailadres

ONK Paasraces: vrijdag 2 t/m maandag 5 april 2010 - Assen (NL)

Vrijdag 02-04-2010

De seizoenopening staat voor de deur. Vandaag krijg ik de tijd om 2 keer een sessie te oefenen. Kan ik alvast wennen aan de nieuwe Ruskenhoek. Deze is of verzoek van de FIM veranderd. Voor mij is dat prima, want de laatste 3 keer dat ik de grond had gekust was dat in of net na die bocht. Ik had na Val de Vienne een lichtere achterveer gemonteerd, in de hoop iets meer gevoel te krijgen, m.n. tijdens natte omstandigheden.

In de 1e ronde van de 1e sessie kom ik de Veenslang over richting Ruskenhoek en zie allemaal pionnen staan. Huh? Het blijkt dat we toch door de oude Ruskenhoek moeten. Alles voelt nogal onwennig aan en na 20 min. heb ik als snelste tijd een magere 1:55 op de klokken staan. Nu zijn de omstandigheden slecht, want het is koud en er staat heel veel wind, maar dit is toch niet wat ik er van verwacht had. Voor de 2e sessie hebben we de achterkant van de motor een paar mm. verhoogd en de veervoorspanning wat opgehoogd. De spieren zijn los, dus we gaan even flink gas geven. Voor mijn gevoel ben ik redelijk bezig, maar mijn laptimer zegt totaal iets anders, nl. 1:53.660. Wat een sof. De banden tekenen ook heel slecht af, dus we zijn helemaal klaar met die achterveer. Vanavond gaat de oude, zwaardere veer er weer onder.

Zaterdag 03-04-2010

De 1e kwalificatietraining vindt plaats onder droge omstandigheden. De voorspelling voor de middag is dat er geen kans is op regen. Het zal nl. zeker regenen, laat Buienradar zien. Oftewel, dit wordt de sessie die de startgrid gaat bepalen. Dus iedereen zal als een dolle gaan. Het is een vol veld, want het maximale aantal van 55 rijders gaat de baan op en daarvan gaan er uiteindelijk maar 44 starten. Dat wordt spannend. We gaan nu overigens wel door de nieuwe Ruskenhoek. Voor de zekerheid heb ik er ook nieuw rubber onder gelegd, dus dat moet goed gaan. Voor het eerst heb ik mijn eigen pitbord en Patricia laat daarop zien op welke positie ik sta en wat mijn achterstand is op de positie boven mij. Klein probleempje, onze pitbox is vlak voor mijn rempunt, dus de eerste 3 keer dat ik voorbij kom en het bord probeer te lezen mis ik finaal mijn rempunt en ga bij de Haarbocht rechtdoor. Nou, vergeet dat bord even en ga eerst maar eens een tijd neerzetten. En ja hoor, met de oude achterveer er weer onder ik ga meteen 5,5 sec. (!) sneller dan gisteren. Zo’n goede tijd heb ik nog nooit in de 1e kwalificatietraining neergezet, 1:48.218. Het is goed voor de 29e startplek.

De 2e kwalificatietraining is in de volle regen. Er staat niets meer op het spel, want hiermee staat de startvolgorde vast. Het is mooi om even te oefenen, want wie weet krijgen we maandag wel een natte race. Ik rij de baan op en de motor stuurt heel moeilijk. Het lijkt wel of het balhoofd met loctite is vastgezet! In de Strubben beslaat mijn helm en in volle vaart ga ik over de Veenslang. Ik zie amper wat en wil Ruskenhoek insturen, maar ik krijg de motor de bocht niet in, dus ik besluit rechtdoor te gaan. Ik rij even later de pitstraat in, laat Hans de achterveer helemaal losdraaien en pak mijn reserve helm. Mijn 1e volle ronde is voorzichtig met 2:24 en gestaag bouw ik het tempo op. De motor doet inmiddels weer wat ik wil. Per ronde versnel ik een paar seconden en ik ga van de 28e plek, naar 27, naar 22, naar 18 en tenslotte naar plek 17 met een tijd van 2:10.070. Jammer dat de sessie er op zit, want voor mijn gevoel was een tijd van 2:04 zeker haalbaar als ik nog een kwartiertje had. Maar wat heb ik genoten van deze sessie!

Zondag 04-04-2010

Eerste Paasdag was een dag met de TT Run (als passieve deelnemer) en vooral veel hang- en poetswerk.

Maandag 05-04-2010

Tweede Paasdag, de dag van de race. Eerst nog even een warming-up op de oude banden. En ook dit werd de snelste warming-up die ik ooit had gereden met 1:47.989, de 26e tijd. De stemming zat er weer zo goed in dat ik me liet verleiden tot de uitspraak dat ik mijn PR die middag zou gaan verpulveren.

Het is koud en het miezert een beetje. In principe geen record-weer. En wat een rommelig gedoe is het voor de start. Verkenningsronde gereden en daarna “start delayed” en na een paar minuten de pitstraat worden ingestuurd. Ik ga de pitbox in, bandenwarmers er om en vervolgens moeten we meteen weer de baan op. Eerst weer een verkenningsronde, direct daar achteraan de opwarmronde en vervolgens de start over 13 ronden.

Ik wil langs de buitenkant naar de Haarbocht, maar Gert van den Bosch (21) loopt zo te prutsen met de start, dat zijn voorwiel steeds de lucht in komt. Om ongelukken te voorkomen neem ik de binnenkant, waar het heel druk is. Wat een matige start, maar ik ben zelf ook niet agressief genoeg geweest. En juist dat is de laatste jaren een sterk punt geworden: een agressieve 1e ronde rijden. Een aantal plaatsen voor mijn rijdt William Hommersom (62), die moet ik voorbij, dat had ik teambaas Henk Wolberts beloofd. Na 3 ronden lukt dat en ik lig 25e. Inmiddels zit ik in een groepje Marc Fisette (171), Dave Hendriksen (48), Johan Vos (55) en Jarco Grotenhuis (80). Een mooi groepje met diverse pittige duels. Wat is racen toch mooi! Ik haal Dave in tussen Mandeveen en Duikersloot. Ondertussen begint mijn helm weer te beslaan en heb ik steeds meer moeite om de bak in de 5e en 6e versnelling te krijgen. In de 4e versnelling kom ik halverwege de rechte stukken vol in de toerenbegrenzer. Dave haalt me weer in. Een paar ronden later waaiert Dave in Duikersloot iets uit, waardoor ik met meer snelheid aan de binnenkant richting Meeuwenmeer kom en prop de motor daar weer tussen. Marc Fisette kan ik net niet voorbij, ondanks dat ik sneller ben. In de laatste ronde krijg ik na Meeuwenmeer de bak nog steeds niet in de 5e en 6e versnelling en Jarco Grotenhuis komt me in Hogerheide voorbij. Om de dooie dood niet dat hij voor me gaat finishen! In Ramshoek kruip ik naast zijn achterwiel, we gaan op de GT Bocht af ik rem hem er uit. Nu wel in de juiste versnelling naar de finish en ja, ik behoud de voorsprong. Met een 27e plaats van in 1e instantie 55, zit ik precies bij de snelste helft van het veld. En nog mooier, ik heb inderdaad mijn PR verpulverd met 1,2 sec en het gezet op 1:46.059!De grote publiekstrekker in 2e positie!